©Editura Acvaria
Toate drepturile rezervate

 










<Inapoi la ROMAN

Copyright © Dana Mindru


CEATZA

Roman premiat la Concursul National de Creatie Literara "Mihail Sadoveanu" (1994)

rama fantastica pe tema auto-amagirii. Auto-amagirea este ceata care ne impiedica sa vedem adevarata fata a lucrurilor in jurul nostru. 

Motto: Uneori, dragostea sau ura se lasa peste ochii nostri ca o ceata. Ce ramâne oare dupa ce se ridica?

O ceata stranie se lasa peste un oras de munte timp de câteva luni, vreme in care, prin intermediul actiunii cetii - ca personaj metaforic personificat - personajele isi schimba ori mentalitatea, ori stilul de viata. Actiunea este urmarita pe sase planuri, ca intr-un joc de zaruri, legatura dintre aceste planuri fiind omniprezenta cetii care va juca rolul tuturor elementelor lipsa din vietile acestor personaje.

Larisa este o tânara ziarista si scriitoare parasita de iubitul sau pe neasteptate. Larisa isi recapata echilibrul scriind cartea trecerii cetii peste oras. Doar in final isi da seama ca nu ea scrisese cartea, ci fusese doar instrumentul de scris al cetii personificate.

Alina este o liceanca timida si retrasa, afectata inca de moartea tatalui sau cu ani in urma. Mai presus de astea, sufera si pierderea singurului sau prieten in timpul acestor luni de ceata. Isi gaseste linistea si adevarata dragoste alaturi de Cristi, pe care il cunoaste in timpul unui vis-agonie pe lumea cealalta.

Cristi este un baiat dezamagit de prima sa iubire, obsedat totodata si de amintirea tatalui sau mort, un betiv violent fata de care mama sa, cu mintile pierdute, nutreste inca o incredibila adoratie. Urmarit de obsesia intoarcerii tatalui, Cristi ajunge pe tarâmul mortii unde isi regleaza conturile cu tatal sau.

Claudiu este un tânar cu chip angelic, ce vizualizeaza prin meditatie faptura ideala, din alta lume, Mira. In persoana imaginara a Mirei intra insasi ceata, imprumutând trupul unei femei adevarate, dintr-un cuplu paralel al actiunii cartii. Alaturi de Claudiu, insasi ceata traieste dragostea pamânteasca.

Carmen si Geo sunt doi tineri proaspat casatoriti care, prin interventia egoista a cetii, se despart. Geo traieste o viata paralela alaturi de o copie distanta a sotiei sale, in timp ce Carmen este coplesita de dragostea trupeasca pe care ceata doreste sa o simta alaturi de Claudiu. Geo revine totusi in adevarata lume, la adevarata Carmen, convins in permanenta de realitatea pe care o traise timp de trei luni.

Sorin e fratele geaman al lui Claudiu, dar cu un caracter total opus si distructiv. Este un om fara capatâi, care, prin faradelegile sale vrea sa se rupa de permanenta comparatie cu fratele sau perfect. Impreuna cu banda sa de baieti de cartier cuceresc prin forta orasul invadat de ceata, supunând intreaga populatie sub teroare.

Mihnea este un batrân ros de cancer care, printr-un joc bizar al cetii, se intoarce de la batrânete inapoi la vremurile cele mai bune ale tineretii sale, pentru a muri nu de crunta boala care il macina, ci brusc, nedureros, intr-un accident de masina de care scapase ca prin urechile acului la 30 de ani.

Personajele nu se cunosc intre ele, nu au legatura pe parcursul actiunii decât foarte vag, dar in final, la ridicarea cetii, toti se intâlnesc in jurul cadavrului lui Mihnea. Ceva din destinul unui personaj se impleteste cu a celuilalt, atâta timp cât ceata face parte din fiecare.