©Editura Acvaria
Toate drepturile rezervate

 










<Inapoi la CRONICI

Articol publicat in MONITORUL ON LINE pe 10 ianuarie 2001. Autor: Adriana Biscareanu

Internetul - un teren necunoscut pentru scriitorul roman
Doar noua generatie de scriitori pare sa fi descoperit avantajele retelei si sa fi intuit ca cititorul virtual este cel putin la fel de concret, pentru notorietatea sa, ca si cel in carne si oase

Internetul este, inca, pentru marea majoritate a scriitorilor romani, un teren necunoscut sau, dupa caz, un lux. Cel putin asa indica o sumara sondare a retelei dupa cuvinte-cheie, respectiv dupa numele autorilor, care conduce la sute de site-uri, mai mult sau mai putin complexe, insa in foarte putine cazuri la site-uri personale, construite dupa regulile impuse de marile motoare de cautare.

Obisnuit cu concretul volumului tiparit, scriitorul roman lasa la latitudinea altora publicitatea in retea, devenita o practica banala in tarile vestice. Lipsit de mijloacele necesare pentru a-si achizitiona un computer, neincrezator in eficacitatea comunicarii electronice si in spatiul virtual, omul roman de litere, mai ales cel de virsta medie si inaintata, prefera comertului electronic si comunicarii instantanee, lipsita de miza literara, certitudinea de a-si vedea volumul in librarie si in paginile revistelor de literatura consacrate.

............

La adresa www.proza.acvaria.com este de gasit site-ul Danei Mindru, "scriitoare si jurnalista din Piatra Neamt". In virsta de 30 de ani, licentiata in jurnalistica, Dana Mindru scrie teatru si proza, povestiri, romane, comedii, drame si teatru scurt. Subiectul sau favorit pare a fi fictiunea, este interesata de metafore fantastice si parabole despre viata si destin. Autoarea precizeaza, chiar pe prima pagina, ca doreste sa fie descoperita de un agent literar sau de un editor, "de oriunde din aceasta lume". Dana Mindru este, conform site-ului, detinatoare a premiului al II-lea la Concursul National de Creatie Literara "Mihail Sadoveanu", pentru romanul "7,2 grade pe scara Richter", al Marelui premiu al aceluiasi concurs pentru romanul "Ceata", al premiului II la Concursul National al creatiei piesei de teatru intr-un act "Mihail Sorbul" cu piesa "Ancheta". A fost nominalizata la Concursul National de Dramaturgie "Camil Petrescu" pentru piesa de teatru "Scara" si, cu aceeasi piesa, la Gala Premiilor UNITER, pentru Concursul "Cea mai buna piesa romaneasca a anului", etc. Este autoare a volumelor "Ancheta. Patru piese de teatru intr-un act", "Intilniri imposibile" - proza scurta in limba engleza, publicat pe internet la Ebookstand.com. Pe site pot fi citite fragmente din "Intilniri imposibile", "7,2 grade pe scara Richter", "Ceata", "Ancheta", "Ultimul tren" si "Mia, nesuferita mea", "Scara" si din musicalul "Harap Alb & Co".

..............

Impartiti", asadar, in sute de site-uri, multe dintre ele neprofesioniste, infatisati fragmentar, in functie de preferintele literare ale autorului web-site-ului, scriitorii romani sint inca departe de cerintele pietei literare internationale in materie de publicitate pe Internet. Sufocati de costurile traducerilor, hartuiti de costurile vietii cotidiene, ei gasesc cu greu bani pentru finantarea unei astfel de locatii, altminteri ieftina in comparatie cu cele din Vest. Noua generatie de scriitori pare sa fi descoperit, insa, avantajele retelei si sa fi intuit ca cititorul virtual este cel putin la fel de concret, pentru notorietatea sa, ca si cel in carne si oase. Site-urile personale si antologiile colective, extrem de atractive, unde textele sint traduse in limbi de circulatie internationala, par sa dovedeasca acest lucru. Dupa ce-si vor fi depasit prejudecatile, scriitorii romani importanti vor trebui sa-si foloseasca flerul si sa faca o minima investitie intr-un tip de publicitate gratuita, in care sute de mii de cititori le vor vedea cartea, asa cum ei insisi nu o vor vedea vreodata pe ecranele televizoarelor.